Hopsfossen

Historisk bilde fra Kudsen-samlingen, UiB, parti fra Hop, 1910-1920

Hopsfossen er et eldre industriområde på Hop ved Nordåsvannet i Bergen. 

Området inkluderer monumentale industribygninger og mindre boliger og boligkomplekser tilknyttet virksomheten. Bygningene er ikke i lenger i bruk til industri og området skal omformes og utvikles som boligområde. I den forbindelse har En til En arkitekter levert en mulighetsstudie. 

«Omfavne». De fremtredende, historiske byggene omsluttes av en beskyttende membran av småskalabebyggelse som beskytter mot støy, men samtidig åpner for gjennomgang og utsyn. Dette danner et indre, stille felleskap, en grønn møteplass, basert på «goder ved deling». Et unikt sted som kombinerer industriarv med gode uterom og moderne, nytenkende boliger. En møteplass for innbyggere og besøkende, medborgere og turister. Et sted som representerer både historien og fremtiden i byen. 

Området inneholder et bredt spekter av boligtyper som appellerer til en mangfoldig undergruppe. Eksklusive leiligheter i det gamle Spinneriet, kollektiv boform i arbeiderboligen, store og små leiligheter i kombinasjon med familieboliger med forhage på Pedek Perrong, og unike boliger med gode uteareal og fantastiske sol og utsiktsforhold i Hagebyen. I tillegg til boliger er det innpasset handel, spisesteder, kontor, kunst og kultur som vil bidra med aktivitet og identitet i området.

«Vannet viser vei»

Fossen og vannet er selve grunnsteinen til stedet og vil også være viktig i fremtiden. Fra å være utgangspunkt for næring i form av marmorsag og senere kraftstasjon vil vi videreføre og utvide bruken av vannet. Ved hjelp av åpne vannkanaler, vannspeil, rensing og fordrøyning skal overvannet fungere som identitetsskaper til de ulike plassene og forbinde de ulike stedene.

Hopsfossen 1862, Marcus Selmers samling, UiB

«Videre nordover snor vannet seg inn på Fabrikkplassen som er knutepunktet i prosjektet. Plassen ligger sentralt mellom Spinneriet og Trikotasjefabrikken. Det store fellesgulvet er delt opp av vannspeil som vil fungere som beplantede fordrøyningsbasseng og som gir plassen et frodig preg. Her kan man sitte v/ puben i Pakkhuset og se på mens barna leker pinneløp under kloppen eller følge sporene i dekket av gjenbrukte jernbanesviller som viser veien til utsiktpunktet v/ Hopsfossen. Her kommer man tett på fossen og vil en helt ned til Hopsvannet kan en bevege seg ned langs med fossen i Turbintrappen. Fabrikkplassen vil være et naturlig møtested. Det sentrale området vil både kunne bli en destinasjon, men er og et naturlig krysningspunkt på vei til jobb, hjem eller kanskje for å fiske i bunnen av fossen.»

PRINSIPPER FOR TRANSFORMASJON: «Sy sammen»

Så mye som mulig av områdets historiske trekk skal beholdes. Vinduer og dører skal tilbakeføres til originalt uttrykk, og fasader skal tilbakeføres til opprinnelige farger og materialitet. Der det er behov for omfattende utbedringer eller åpninger for nye funksjoner, har vi valgt en strategi etablert på områdets tekstilhistorie: Som en genser med hull på albuen, skal også byggene bøtes på. Rene glassfelt strekkes over fasaden som en «lapp», og sys sammen av et diagonalt flettverk av sprosser eller reisverk i tre. Flettverket går igjen i prosjektet, som et symbol for trikotasjefabrikkens transformasjon, bøtet på og sydd om for fremtiden.  

«GAINING BY SHARING»

Vi er inspirert av organisasjonen "Gaining by sharing". Det gamle spinneriet og foreningsboligen er tenkt omformet til bolig med kollektiv boform. Målet med «Gaining by sharing» er å skape sosiale, miljømessige, økonomiske og arkitektoniske gevinster, gjennom felleskap og deling. Ved å gi avkall på fellesarealer kan vi spare arealbruk totalt sett, og skape rom for aktiviteter vi ikke kunne hatt i en vanlig leilighet. Prosessen med å finne delingsaktiviteter baserer seg på brukermedvirkning, og våre skisser er derfor ment som inspirerende antagelser. 

Hagebyen er basert på at Hop Fabrikker i sin tid hadde en egen arbeider-hageby i nærheten. Vi ønsker å styrke/tilbakeføre dette konseptet ved at «arbeiderfamilier» bor i en trivelig sone tett på «fabrikken» eller arbeidsplassene. Utformingen av Hagebyen gir god sammenheng i utearealene og hagene mot Spinneriet og videre til Hopsfossen.

Prosjektdetaljer

Tiltak: Transformasjon og nybygg
Sted / Adresse: Hopsfossen, Bergen
Oppdragsgiver: Hopsfossen AS
Fagområde: Arkitektur, landskap, plan
Status: Konkurranse 2020
Visualiseringer: MIR